Joachim Eijlander

Welkom op deze page. Hier kunt u lezen hoe ik met hulp van een crowdfunding campagne een fantastische oude Italiaanse cello mocht aanschaffen.

Eind april speelde ik het repertoire voor mijn solo-cd "Sequentia!" voor Godfried Hoogeveen. Het prachtige instrument waar ik sinds tien jaar op speelde, een cello uit 1870 van Gaetano Chiocchi, uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, was prachtig voor mijn Bach-opnames en ook tijdens de jaren dat ik intensief kwartet speelde was ik ontzettend gelukkig met het instrument. Maar ik merkte dat ik toch onbewust de laatste paar jaar op zoek was naar een instrument dat nóg beter zou passen. Godfried hoorde mijn spel en mijn wens, dacht kort na, haalde een cello tevoorschijn die hem zeer aan het hart lag en liet me ermee kennismaken. Na twee tonen wist ik het: dit is mijn instrument. Een grote diepte en tegelijkertijd grote helderheid van de toon vielen mij meteen op. Het speelgemak was opvallend en de rijkdom van de klank liet me niet los. Godfried gaf meteen toestemming om mijn cd-opname met zijn instrument te gaan doen. Met nog drie weken te gaan en flink lastig repertoire voor de boeg leek het een risico maar ook producer van Navis Classics Daan van Aalst had vertrouwen in deze stap. De cd opname werd een groot succes.

Na een spannende tijd, waarin met behulp van verschillende experts werd geconstateerd dat het instrument rond 1750 gebouwd is door een anonieme topbouwer, waarschijnlijk in Rome, kon ik overgaan tot de koop. Dankzij een geslaagde crowdfunding campagne lukte het om in maart het instrument definitief te kunnen blijven bespelen. 

Mijn dank is groot aan Godfried Hoogeveen, die mij alle ruimte en vertrouwen gaf om het instrument beter te leren kennen; aan de heer W. van Eeghen voor de zeer genereuze lening; het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, dat mij met raad en daad bleef ondersteunen in deze verandering; en ten slotte aan u, die mij middels de crowdfunding en uw belangstelling in staat stelde om deze droom definitief te kunnen realiseren.